10.12.2010

COZONAC ROSENKRANZ




Ieri am incercat acest cozonac ,vazut pe blog-ul Gabrielei Cara: http://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html
Este foarte gustos....pufos...aromat.....singura diferenta este ca nu am avut nuca in casa ,asa ca eu l-am umplut cu scortisoara:)
Ingrediente:
-400 gr faina
-2 oua
-esente (vanilie, rom),coaja de portocala si lamaie(nu am avut)
-in jur de 110 ml lapte
-25 gr drojdie(eu un pliculet instant)
-3 linguri de zahar, pentru lapte
-130 gr unt
-6 linguri zahar ,pentru unt
-10-12 linguri zahar pentru caramelizat
-nuca tocata(eu 1 lingura scortisoara)
Preparare:
Mai intai de toate ,caramelizam cele 10-12 linguri de zahar intr-o cratita (in jur de 24 cm),apoi tapetam fundul si peretii cu acest caramel.
Faina ceruta o punem intr-un vas,adaugam ouale,esentele,aromele. Separat drojdia o dizolvam in laptele caldut+ cele 3 linguri de zahar,dupa care, o adaugam la faina si framantam in jur de 10-15 minute.

Intindem aluatul . Untul il frecam cu cele 6 linguri de zahar si scortisoara(in cazul meu) si il intindem uniform pe suprafata aluatului.
Daca folositi nuca, frecati untul cu zahar, il intindeti iar deasupra presarati nuca macinata.



Rulati aluatul apoi il taiati bucati,pe care le puneti in cratita caramelizata si le lasati sa dospeasca 1-2 ore.










Dupa ce aluatul a dospit ,il introducem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ,pentru aproximativ 30-40 de minute.
Imediat ce scoatem cozonacul din cuptor il rasturnam pe un platou.
Va recomand sa-l incercati, este foarte bun!!!
Pofta Buna!






Trimiteți un comentariu