30.11.2011

Detalii tort+ meniu





Dupa cum am promis revin la tortul "halba de bere" .
Halba de bere a fost construita din 2 tortulete rotunde mici(15x7 cm)suprapuse, dar balturile au fost diferite,la un tortulet am folosit"madeira sponge cake" ,reteta gasita in "Two hours party cakes" de Carol Deacon, care spune ca blatul acesta se preteaza foarte bine pentru torturile sculptate deoarece este ferm dar in acelasi timp umed, iar al 2-lea blat a fost un blat simplu, pandispan, din 6 oua.
Crema a fost aceeasi si am gasit-o in revista Ioana:Secretele bucatariei, ai anume "Bulgari de zapada" o crema pe baza de branza de vaci.
Acest" madeira sponge cake" se preapara foarte rapid, dar timpul de coacere este lung, de la 1 ora si 15 min la 2 ore, in functie de cantitate.
Ca si consistenta, necopt, este gros, nu curge ,la coacere nu creste foarte tare, dar are un gust tare bun, ar putea fi "devorat" simplu, aducand parca a niste biscuiti din aceia moi...nici nu stiu cum sa ma explic....singurul inconvenient este ca trebuie copt mult:)
Deci pana la urma am copt 2 portii de madeira, din care au rezultat ,dupa nivelare, 4 blaturi, numa bine cu crema sa umple forma tortului, iar pandispanul l-am copt si pe el de 2 ori, cate 3 oua o data......deci tot 4 blaturi am avut:))
Hai sa va dau retele ca deageaba va aburesc cu aceste detalii:)
Madeira Sponge Cake
Ingrediente pentru tava rotunda 15 x 7:
1 1/2 cup faina
1/2 cup zahar
1/2 cup unt
2 oua
1 lingura de lapte
putin praf de copt
in plus fata de reteta am pus coaja rasa de portocala.
Preparare:
Preincalziti cuptorul la 140 de grade.
Se amesteca bine toate ingredintele, apoi puneti compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si introduceti tava la pozitia din mijloc a cuptorului pentru o ora si 15 minute. Faceti proba cu scobitoarea, in cazul in care centrul nu este inca copt mai lasati cateva minute, 5-10 minute si verificati din nou. La mine a fost gata dupa 1 ora si 15 minute fix:)
Partea cu coptul am crezut ca nu se mai termina niciodata, plus eu am facut 2 portii din acest madeira.:))
Reteta crema:
15 gr gelatina
250 ml lapte
2 plicuri zahar vanilinat
50 gr zahar
250 branza de vaci
600 ml frisca
80 gr nuca de cocos
1 conserva de caise/piersici9480 gr)
Preparare:
Puneti gelatina in apa rece la inmuiat.
Incalziti laptele impreuna cu zaharul tos si cel vanilinat, apoi cand incepe sa fiarba, luati de pe foc si puneti gelatina,amestecand.
Branza de vaci o pisati in prealabil, astfel incat sa rezulte o crema fina, apoi o adaugati la lapte. Puneti si fulgii de cocos( ii puteti omite) si apoi bateti frisca tare si o adaugati si pe ea.
Caisele sau piersicile se scurg si se taie bucatele mici.
Se pun doar cand asamblati tortul,peste crema.
Eu am facut portie dubla, dar cantiatea de frisca nu am dublat-o:)
Montare tort:
Blat insiropat (cu sucul de la piersici) apoi crema, apoi bacati de piersica si repatam, ultimul fiind blat.
La fel se face cu al 2-lea tort, ar fi bine deci sa aveti 2 forme de tort identice.
Se lasa peste noapte la rece, apoi a 2-a zi se suprapun, fiind despartite de carton intre ele.
Eu cum am facut 2 tipuri de blat, se simtea diferenta de greutate dintre ele, blatul madeira fiind mai greu, asa ca el a stat la baza, iar tortul din pandispan deasupra lui.
Apoi ungeti blatul cu crema de unt(buttercream) si dupa care se acopera cu fondant si se decoreaza.
A fost greu???? la mine a cam fost.....fondantul mi s-a rupt in unele locuri....dar pana la urma a iesit un tort frumos, direct proportional cu talentul meu in a decora :)))
Invitatii i-am servit cu finger foods, si anume:
-platou cu branzeturi, struguri si nuci
-platou cu pepene invelit in prosciutto, felii de castravete cu crema de branza si somon afumat, rulada cu creveti, frigarui(ridiche,chifteluta, branza si carnat)


-platou cu crackers, paine prajita, pateuri cu branza si ciuperci

-salata de ciuperci
-hummus
-bruschetta
-creveti


si multa voie buna:))))

11 comentarii:

giovanna spunea...

tortul ca tortul, dar aperitivele tale m-au inebunit. avertizeaza in titlu ca avem sa limbam ca efectiv inebunesc aici. nu e corect. de ce ai plecat???:(((

Sarea in bucate spunea...

esti tare amabila:) dar poti veni in vizita:))) esti bine primita! pup

DiaMar bucataria galbena spunea...

Sa lesin langa monitor de pofta,nu altceva.Ararta super toate.Te pup!

Ioana V. spunea...

cate bunatati!!!!

pansy spunea...

ce meniu imbietor ! da'ceva detalii despre rulada de creveti?
Trebuia sa incep cu LA MULTI ANI ! sa-ti traiasca sotul !da'm-a furat peisajul.

Sarea in bucate spunea...

multu' multu':)
@ pansy: urmeaza si reteta la rulada cu creveti, am uitat sa specific in postare:))

Liliana Toma spunea...

ooooo ce de bunatati!!!imi lasa gura apa!!!

sara & Miki spunea...

Intai LA MULTI ANI! Tortul e genial. Cat despre platouri... regret ca nu am fost si eu acolo. Te sarut si multa fericire!

Sarea in bucate spunea...

lily, sara va multumesc frumos!

Ozana spunea...

V-a iesit superb tortul...din ce ati facut toarta halbei? observ ca este invelita in martipan, dar in interior? Vreau sa fac si eu unui amic dar din frisca si nu stiu din ce sa fac toarta...nu ii place martipanul. Multumesc.

Sarea in bucate spunea...

Toarta este facuta din fondant,nu martipan,am rulat o bucata de fondant(pasta de zahar) si i-am dat forma unei torti si am lasat- o sa se uste cateva zile,deci am facut-o cu cateva zile inainte de tort.atunci cand faci toarta implanta cateva bete la fiecare capat,iar cand o s-o pui la tort doar infingi betele in tort. Nici eu nu iubesc fondatul,martipanul ca si gust,dar daca decorezi cu el efectul e superb,in comparatie cu frisca...plus nu trebuie mancat,eu nici nu ma ating de el,ideea e ca tortul sa fie gustos in interior,exteriorul poate fi dat la o parte.