03.12.2009

TORT DE PORTOCALE PENTRU CURS







P.S. NU AM FACUT POZE LA PREPARAREA CREMEI ..FIU-MEU IMI FACEA CASA UN DEZASTRU, SOTU VENISE ACASA, II PREPARAM CEVA DE PAPA, SI AM UITAT SI DE POZE:))))

PENTRU MAINE LA CURS TREBUIE SA DUC UN TORT NEDECOART IMBRACAT DOAR CU BUTTERCREAM.
ASA CA AZI AM TRECUT LA TREABA SI MI-AM PROPUS SA FAC UN TORT CU AROMA DE PORTOCALE.
M-AM TOT UITAT EU PE NET DUPA RETETE, DAR PANA LA URMA AM ZIS CA O SA COMBIN EU CEVA:))

INGREDIENTE BLAT:
6 OUA
6 LINGURI DE ZAHAR
3 LINGURI ULEI
COAJA SI SUCUL DE LA O PORTOCALA
9 LINGURI FAINA
1 LINGURITA PRAF DE COPT


INGREDIENTE CREMA:
250 ML FRISCA LICHIDA
40 GR ZAHAR PUDRA
1 INTARITOR FRISCA
COAJA SI PULPA DE LA 2 PORTOCALE
3 OUA
6 LINGURI ZAHAR
6 LINGURI SUC DE PORTOCALE
3 LINGURI AMIDON
1 PLIC GELATINA
1 JELEU DE PORTOCALE


PREPARARE BLAT:
FAINA SE AMESTECA CU PRAFUL DE COPT SI SA LASA DEOPARTE.
SE SEPARA GALBENUSURILE DE ALBUSURI.
ALBUSURILE SE BAT SPUMA SI SE DAU LA RECE.
GALBENUSURILE IMPREUNA CU ZAHARUL, ULEIUL,COAJA SI ZEAMA DE PORTOCALA SE MIXEAZA BINE.
AMESTECUL DE GALBENUSE SE ADAUGA LA ALBUSURILE SPUMA, CATE PUTIN PANA SE INCORPOREAZA TOT.
SE ADUAGA SI FAINA SI SE AMESTECA USOR.
AM TAPETAT ,CU HARTIE DE COPT, O FORMA ROTUNDA DE TORT IN CARE AM PUS COMPOZITIA DE BLAT .
SE DA LA COPT PT 25-30 DE MINUTE LA 180 GRADE.
BLATUL COPT SE SCOATE DIN FORMA SE LASA LA RACIT DUPA CARE SE TAIE IN DOUA.


PREPARARE CREMA:
FRISCA IMPREUNA CU ZAHARUL PUDRA SI INTARITORUL SE BAT BINE SI SE DAU LA RECE.
GELATINA SE PUNE LA INMUIAT IN APA RECE SAU SUC DE PORTOCALE.
OUALE SE AMESTECA CU AMIDON SI ZAHAR SI SE PUN LA FOC MOALE . SE LASA SA FIARBA PANA SE INGROASA CA SI O BUDINCA.
SE IA DE PE FOC SI SE ADUAUGA GELATINA, SE AMESTECA BINE PANA SE DIZOLVA GELATINA.
SE LASA SA SE RACEASCA, DUPA CARE SE AMESTECA CU FRISCA SI SE ADUAGA COAJA SI PULPA DE LA PORTOCALE.

SEPARAT SE PREPARA JELEUL DUPA INSTRUCTIUNILE DE PE PLIC.


ASAMBLARE:
FORMA IN CARE AM COPT BLATUL, SE TAPETAEAZA CU FOLIE TRANSPARENTA, SE ASEAZA JUMATE DIN BLAT(PARTEA DE SUS)SE INSIROPEAZA CU SUC DE PORTOCALE ,DUPA CARE SE PUNE JUMATATE DIN CREMA.SE DA LA CONGELATOR PENTRU CATEVA MINUTE, PANA CREMA S-A INTARIT PUTIN.
PESTE SE PUNE JELEUL PREPARAT SI SE DA IAR LA CONGELATOR PANA SE INGHEAGA BINE JELEUL, DUPA CARE SE PUNE SI RESTUL DE CREMA, IAR LA SFARSIT AL 2-lea BLAT, INSIROPAT.

ASA DUPA CE L-AM LASAT LA FRIGIDER PENTRU CATEVA ORE, A VENIT RANDU SA-L IMBARC. CA DOAR DE LA ATATA RECE IO FI FOST FRIG, SARACUTU:))

VA DAU RETETA DE BUTTERCREAM:
250 GR UNT
1 LINGURITA DE AROMA(VANILIE...)
3 LINGURI APA
500 GR ZAHAR PUDRA
1 LINGURA "WILTON MERINGUE POWDER" O PUDRA DIN ALBUSURI, SAU MAI BINE ZIS SUBSTITUENT DE ALBUURI, CARE FACE S TINA TAPANA CREMA SI MAI ALES CAND FACI MODELE.

SE AMESTECA TOATE BINE.
ACESTA CONSISTENTA ESTE TARE, CA SA IMBRACI TORTUL TREBUIE SA FIE CONSISTENTA MOALE, IAR CA S-O OBTINEM MAI ADAUGAM 2 LINGURI DE APA.
SE POATE OBTINE SI O CONSISTENTA MEDIE, DACA SE ADAUGA 1 LINGURA APA.
EU AM COLORAT CREMA IN ALBASTRU,CICA MAINE URMEAZA SA FACEM UN CURCUBEU PE TORT:))



ACUM VINE PARTEA FUNNY.:))
CE SA CONSTAT CAND AM INCEPUT SA IMBRAC TORTUL, CA PE LATERAL NU TINE CREMA, DIN CAUZA CREMEI, A JELEUILUI...MAMA SI M-AM CHINUIT SA IMBRAC FRUMOS TORTUL.....DAR ESTE F URAT, IMPERFECT..SPER DOAR SA TINA SI SA NU MA TREZESC PE DIMNINEATA CA NU MAI ESTE CREMA PE LATERAL...CA ASA IL DUC, ALTU NU MAI FAC.
ASA-I ,CA PUTEAM FACE UN BLAT SI SA-L UMPLU CU O BUDINCA, FARA SA MA COMPLIC, DAR NU M-AM GANDIT LA ASTA, EU FIIND INVATATA SA IMBRAC TORTURILE CU FRISCA.
SICERA SA FIU BUTTERCREAMU ASTA IN AFARA CA POTI FACE DECORATIUNI FRUMOASE, ESTE SCARBOS, PREFER FRISCA SAU CIOCOLATA...E DAR ASTA SE INVATA SI ASTA AM SA INVAT:))


AM SA PUN 2 POZE, MAI PUN SI MAINE CA ESTE DEJA 1.41 AM...SI MAI TRE SA SI DORM:))
NOAPTE BUNA SAU BUNA DIMINEATA , DUPA CAZ:))

11 comentarii:

Florena spunea...

Ziua buna!
Felicitari pt. curs si multa bafta in continuare!
Astept cu interes primul tortulet decorat! ;)
Numai bine!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Frumos!!!!!Vreau sa-l vad si decorat!Si sa nu ne uiti!!!!.....sti tu ...sa ne dai si noua niste idei de pe la cursul tau!Asa mai simplute ca pentru doua maini stangi (cum asi fii eu)!Spor la decorat!

Sarea in bucate spunea...

multumsc florena!primul tortulet va fi un curcubeu...ceva simplu, eu abia astept sa trecem la trandafiri si decoratii mai complicate, apoi la fondant....:))

Sarea in bucate spunea...

am sa va dau cat de multe idei, am sa va arat ce ne invata, daca ma lasa am sa fac si cateva poze la curs:)))sper sa pot ajuta cu cateva sfaturi pe cele care isi doresc sa invete sa decoreze dar nu au acces la curs:), asa ca judy nu am sa va uit, doar de aceea am facut acest blog, sa-mi impartasesc ideile, "talentul" . si eu am doua maini pe stanga de multe ori, dar vointa e mai mare decat stangacia mea:)))

Sarea in bucate spunea...

nu stiu de ce nu apare aici, dar mai aveam un comment de la alison..multumesc alison!

Laura spunea...

Stiu exact despre ce vorbesti. Si eu am facut primul tort "De casa". Dupa ce l-am decorat frumos, nimeni nu l-a mincat. Coppi mei au spus ca ii arde pe git "the icing". Asa ca am cumparat boxed cake si am facut 3 si le-am congelat, cine are timp sa faca atitea torturi de casa numai sa le arunci dupa ce sint decorate?
Plus curatatul dupa ce faci icing-ul, sa nu mai vorbim de toate tips and bags care trebuie curatate cind vii de la curs.....Cu royal icing este mai usor de lucrat si curatul este mai usor ( nu este unsuros). Abia astept sa vad cum este primul tort decorat....:)

Sarea in bucate spunea...

EU AM SA-L FAC CADOU.....LAS PT ACASA DOAR UN BUCATICA, PLUS AM SA DAU LA O PARTE BUTTERCREAMU, NU-MI PLACE..O FI EL BUN PT DECORAT DAR IN REST ...BLEAHHH, ASA II SI CU FONDANTUL, SA DECOREZI SI SA NU-L PAPI...MA REPET....IMI PLAC TORTURILE CU FRISCA SAU TRASE IN CIOCO, ASA CUM SUNT ACASA LA COFE.DAR DACA VREAU SA CASTIG BANI DIN TORTURI... TRE SA MA ADAPTEZ CERINTELOR DE AICI...:))

Federica Simoni spunea...

complimenti! una delizia unica!

Sarea in bucate spunea...

È UNA TORTA PER IL CORSO DI OGGI. HO INIZIATO UN CORSO DI DECORAZIONE DELLA TORTA E PER L'OGGI DEVO PORTARE QUESTA TORTA E LA DECORERÒ LÀ.
MOSTRERÒ LA TORTA DECORATA DOPO CHE SONO VENUTO A CASA DAL CORSO.
GRAZIE PER LA VISITA!CIAO! BACI

Ruxi spunea...

ai un super blog draga mea.ma bucur ca te-am gasit.tortul ala cred ca e delicios....si faptul ca ne spui si noua cum decurge cursul..mi se pare ft frumos din partea ta ;)thanks

Sarea in bucate spunea...

multumesc ruxi! nu stiu daca frumos sau normal, si mie imi place cand cineva posteaza pas cu pas anumite chestii mai complicate, asa ca de ce sa nu fac si eu la fel, plus multe culinarese din romania nu cred ca au acces la un asemenea curs, nu neaparat wilton, dar nu stiu sa fie acasa cursuri de decorat torturi, asa sa-l faci doar pt tine sau cine stie .....cred ca sunt doar cursuri de calificare.
sincer as vrea sa fac acasa un curs, sa invat cum se fac torturile ca la noi la cofe...ca sunt f bune, mult mai bune decat ce se face aici. aici accentul de pune pe decor...la noi pe gust, decor fiind f frumos, dar poate mai simplu...cel putin asa cred eu, daca gresesc, va rog sa ma scuzati:)))