10.12.2010

COZONAC ROSENKRANZ




Ieri am incercat acest cozonac ,vazut pe blog-ul Gabrielei Cara: http://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html
Este foarte gustos....pufos...aromat.....singura diferenta este ca nu am avut nuca in casa ,asa ca eu l-am umplut cu scortisoara:)
Ingrediente:
-400 gr faina
-2 oua
-esente (vanilie, rom),coaja de portocala si lamaie(nu am avut)
-in jur de 110 ml lapte
-25 gr drojdie(eu un pliculet instant)
-3 linguri de zahar, pentru lapte
-130 gr unt
-6 linguri zahar ,pentru unt
-10-12 linguri zahar pentru caramelizat
-nuca tocata(eu 1 lingura scortisoara)
Preparare:
Mai intai de toate ,caramelizam cele 10-12 linguri de zahar intr-o cratita (in jur de 24 cm),apoi tapetam fundul si peretii cu acest caramel.
Faina ceruta o punem intr-un vas,adaugam ouale,esentele,aromele. Separat drojdia o dizolvam in laptele caldut+ cele 3 linguri de zahar,dupa care, o adaugam la faina si framantam in jur de 10-15 minute.

Intindem aluatul . Untul il frecam cu cele 6 linguri de zahar si scortisoara(in cazul meu) si il intindem uniform pe suprafata aluatului.
Daca folositi nuca, frecati untul cu zahar, il intindeti iar deasupra presarati nuca macinata.



Rulati aluatul apoi il taiati bucati,pe care le puneti in cratita caramelizata si le lasati sa dospeasca 1-2 ore.










Dupa ce aluatul a dospit ,il introducem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ,pentru aproximativ 30-40 de minute.
Imediat ce scoatem cozonacul din cuptor il rasturnam pe un platou.
Va recomand sa-l incercati, este foarte bun!!!
Pofta Buna!






21 de comentarii:

Unknown spunea...

Ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!!!!

giovanna spunea...

vai cum poate sa arate.... extraordinar. nu am facut niciodata cozonac, nici nu imi plac de altfel, dar ma tot gandesc sa il fac pe asta. iti dai seama ce poze ai facut ca ma fac sa imi doresc sa fac ceva ce nici nu mananc:)

Sarea in bucate spunea...

merci Laura!


Giovanna....il poti incerca, e mult mai gustos si rapid decat un cozonac traditional...asa am sa-l fac de craciun, doar ca am sa pun nuca.....:)))noi l-am papat aproape tot dupa ce s-a racit:))

sara & Miki spunea...

Miroase deja a Craciun... Pup!

Blueeyes spunea...

Just me m-ai inebunit cu cozonacul asta!Ieri -am vazut la tine pe blog si astazi l-am pregatit,acum este in tava la crescut.....
Am folosit reteta originala a Gabrielei Cara....Pe aceasta cale v-a multumesc amandorura!

diamond spunea...

justy, pozele sunt de revista draga mea :) pastrez reteta ca ma tenteaza maxim :) te pup, o duminica frumoasa

Alexandrina spunea...

Eu l-am incercat anul trecut, tare mult mi-a placut. Cred ca e foarte buna si varianta ta, cu scortisoara.
P.S. Chiar miroase a Craciun :)

sophia spunea...

Arata bestial! Mie nu imi este preferat cozonacul, dar acesta chiar arata foarte apetisant si l-as incerca.

Sarea in bucate spunea...

blueeyes abia astept sa vad ce ti-a iesit, sa-l postezi:)

Sarea in bucate spunea...

diamond sa-l incerc...nu o sa-ti para rau...:)


@alexandina! da,este super si cu scortisoara.....dar de craciun am sa-l fac cu nuca...eu zic ca varianta aceast este mult mai rapida si gustoasa decat cozonacul traditional!


va multumesc pentru comentarii si va indemn sa-l incecati,:))


pup pe toate!

gabriel spunea...

arata foarte bine, cred ca s-ar potrivi acum de sarbatori unul. ms

geta spunea...

am ramas fara cuvinte!arata minunat!

Blueeyes spunea...

A iesit o nebunie!!Am sa-l postez ceva mai tarziu.
Pupici!

Carmen spunea...

Wow, arata suuuper. Si cu scortisoara imi imaginez cat de frumos miroase. Cred ca o sa-l incerc si eu de Craciun :) Multumesc de idee!

Sarea in bucate spunea...

geta...sa-l incerci:)

blueeyes:abia astept sa-l vad al tau:)


carmen sa-l incerci...o sa-l iubesti:)

Gabriela Cara spunea...

Mi se facu o poftaaaaa.........
Sa-ti fie de bine!

Sarea in bucate spunea...

merci frumos Gabriela...multumesc pentru retete..am incercat cateva de la tine..toate reusite!

pansy spunea...

grozav ti-a iesit !

Bianca spunea...

Foarte fain ti-a iesit!!! Si aspectuas!!

Bianca spunea...

Zi zaharul caramelizat unde l-ai folosit? L-ai presarat deasupra? Nu ai scris:P

Carmen spunea...

L-am incercat si a fost un succes, tocmai ce l-am postat :)
Ai avut dreptate, este extraordinar, acum ne gandim cand sa-l facem din nou :)